Shortbread

18. dubna 2007 v 13:20 | Kyslikus Vulgaris Scotii |  Vaříme s kihsleekem :))
Takže... Slíbil jsem vám recepty... Tady máte první. A co že to budeme vařit? Nebudeme vařit nic. Budeme péct. A to tak, že hodně jednoduše. Přece do vás zkraje nemůžu tlačit nějaký složitosti, žejo. Jmenuje se to Shortbread a je to skotská specialitka. Vlastně jsou to takový jako sušenky ke kafi a tak podobně. Tyhle sušenky, kromě toho, že jsou fakt jednoduchý a dobrý, maj ještě jednu výhodu. Zasytěj. Když má člověk hlad, dá si dva tři shortbready a je to v cajku. K tomu kafčo nebo čajík nebo nic... podle libosti. Tak abych už vás nenapínal, tady je ten recept (napíšu to v originálním znění s překladem).

Budete potřebovat:
3lb plain flour (1350g hladký mouky)
1lb caster sugar (450g cukru krupice. Caster sugar je něco mezi moučkou a krystalem, takže asi krupice, ale určitě to snese i jinej cukr)
4 packs butter (1kg másla. Tady je máslo většinou solený, ale nesolený by nemělo způsobit žádnou pohromu)

A to je všechno. Víc toho fakt neni. Celý to splácáte dohromady, vznikne celkem dobře tvárný těsto, který musíte dobře propracovat. Pokud jedete v množství, který jsem napsal, uválíte z těsta 5 válců o průměru cca 5cm, který zabalíte do mastnýho papíru nebo potravinářský fólie a dáte do ledničky. Necháte to tam než to ztuhne a pak to nakrájíte na kolečka tlustý asi tak 1cm, který pak položíte na plech (nemusí bejt vymaštěnej, protože to má v sobě dost másla, aby se to nepřipeklo). 1 válec vydá na jeden velkej plech. Pak to šoupnete do trouby vyhřátý na cca 130-150 stupňů páně Celsia a necháte to tam asi tak 25-30 minut, než to začne chytat barvu (jen to jako maličko ztmavne a zvětší se to. Bacha ať to nespálíte). A je to.
Po vychladnutí připraveno k pojídání nebo uskladnění. V uzavřený krabici vydržej docela dlouho. Pokud se vám nechce dělat celou směs najednou, můžete si spočítat poměr a udělat míň, nebo udělat všechno a několik těch válců zmrazit.

Jinak, jako na každý tradiční jídlo, i na shortbread existuje spousta receptů. Tenhle by měl bejt jeden z těch nestarších, údajně asi 200 let.

Budu hrozně rád, když mi do komentů napíšete.. vlastně cokoliv. Ptejte se, sdílejte zážitky z pečení.... u některých to bude asi docela sranda :p
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 lama lama | 18. dubna 2007 v 16:57 | Reagovat

ty jo, to bych moh asi zvladnout, pac splacat jako umim kde co ;) no ale asi pudu do mensi varianty, tudiz do 2,5 valce :))

mno dobry, hlavne zadny slozity vomacky, to bych se vzteknul a hrozila by ujma na majetku ;)

2 Kyslikus Vulgaris Scotii Kyslikus Vulgaris Scotii | 19. dubna 2007 v 1:46 | Reagovat

No soudě podle fotek na tvym blogu bys to splácat měl :) A vomáčky zatim nehrozej, páč dělám většinou dezerty... A nic složitýho už vůbec ne. Nejlepší věci jsou jednoduchý.

3 Kyslikus Vulgaris Scotii Kyslikus Vulgaris Scotii | 19. dubna 2007 v 1:52 | Reagovat

jinak z půlky udělej dva válce... ty rozměry a počet válců jsou jen orientační a mastnej papír na zabalení je jen na udržení tvaru... vono se to stejně při pečení splácne, a spláclý kolečka vypadaj asi nejlíp...

4 mikra mikra | 19. dubna 2007 v 9:48 | Reagovat

hm hm hm...vypada to dobre :) to zkusim ;)

5 MíšaK. MíšaK. | E-mail | 15. července 2007 v 12:32 | Reagovat

při hledání receptu na shortbread mi hned vyjely tvé stránky :) děkuji moc za recept ;) chci upéct něco Scottish pro kamarády :) chystám se udělat promítání fotek a tak pro dolazení atmosféry ;) dam vědít, jak to dopadlo. Jinak popis je fakt dokonalej i s představou kolik se z dávky upeče ;) děkuju moc a těším se na další info o Skoťácích ;)

6 Kyslikus Vulgaris Scotii Kyslikus Vulgaris Scotii | 18. července 2007 v 1:59 | Reagovat

No vidiš jak je ten internet malej :)) jinak mi došlo, že máme v práci horkovzdušnou troubu, takže v normální to bude trvat víc než půl hodiny ;)

7 Marketa Marketa | 9. srpna 2007 v 13:13 | Reagovat

Ahoj, jsem jeda z tech kamaradu - kterym MisaK pekla na promitani susenky dle tveho recepisu = mnamka.... Uz mam recept taky napsanej :-).

Tudiz tez dekuju za rady...

8 MíšaK. MíšaK. | 9. srpna 2007 v 13:23 | Reagovat

Recept vyzkoušen a můžu říci, že super!!! Dle zájmu mých kamarádů o krabici se sušenkama při promítání fotek ze Skotska :)

Děkuji a těším se na další vaření s Kyslíkem :)

9 Kyslikus Vulgaris Scotii Kyslikus Vulgaris Scotii | 9. srpna 2007 v 14:07 | Reagovat

Díky, díky... Tak to asi budu muset zase něco napsat, co.. když já su tak líné :P

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama