O Skotské kuchyni...

7. dubna 2007 v 10:39 | Kyslikus Vulgaris Scotii |  O Skotsku
O tomhle jsem chtěl napsat hodně dlouho, a konečně mě k tomu vyprovokoval článek Britští školáci nenávidí Jamieho Olivera na Aktuálně.cz. No, a myslím, že teď vám k tomu jako kuchař můžu i něco objektivně napsat (nebo skoro objektivně, protože jsem furt čech, žejo...).
Jamie Oliver, pro ty kteří nevědí, je tzv. Celebrity Chef (Kuchař, který má nebo měl svoji show v televizi), a tedy v Británii velice známá osobnost. Dotáhl to dokonce tak daleko, že teď vytváří menu pro britské školy, kterého podstatou je vymýtit nezdravé jídlo (Junk Food) ze školních kuchyní. Jenže tady narazil. Britové totiž milujou svoje hamburgery, hotdogy, dušenou zeleninu a hlavně Fish and Chips, což je smažená obalovaná ryba s hranolkama solenejma vrchovatou měrou a politejma octem.... Tahle láska je zakořeněná už v desetiletejch dětech a podle toho taky Britové vypadaj.
Pak příde pan Oliver a řekne, že je to špatně, a začne jim cpát čerstvou zeleninu a zakáže křupavý hranolky.... no... a děti ho za to začnou nenávidět.

Žiju ve Skotsku, takže budu mluvit o kuchyni skotský, nikoli britský (ale nejspíš je to skoro stejný).
Za tu dobu, co tady pracuju v hotelu a každej den se stravuju "jejich" jídlem, můžu klidně prohlásit, že skotská kuchyně je celkem nuda a za chvilku se našinci začne prostě přejídat.

Jídelníček vypadá asi takhle: hranolky, steak (hovězí, prasátko moc nemusej), ryba, zelenina, zákusek.
Způsob úpravy? smažený, vařený, dušený. (včetně tý zeleniny, kterou málokdy potkáte čerstvou)
Chuť? Vlastně žádná, většinou je to hodně tučný... a ještě k tomu hrozně solej (asi proto, aby z toho nějakou chuť vydolovali)..

Jídlo samozřejmě závisí na šéfkuchařovi a dá se potkat i osoba osvícená, jejíž některé pokrmy se dají označit za chutné... Ale většinou furt na jedno brdo. Neznamená to ale, že by se nenašly dobrůtky, na které se pokusím sehnat návod a zveřejnit ho v nové rubrice o receptech, která by se na blogu měla brzo objevit (jako by těch rubrik nebylo už víc než dost, že....)
Jo.. a nesmim zapomenout na FastFood. Spousta lidí tady žije na jídle z TakeAwayů, což jim taky na kráse nepřidá...

No, a pokud si ve Skotsku chcete sami, doma, upatlat něco hezkýho českýho, narazíte na problém se sháněním kmínu (Caraway Seed, ne Cumin, kterej sice vypadá jako kmín, ale chutná jinak), majoránka taky nic extra... a to nemluvim o octu, mouce, hořčici, uzeninách.... a samozřejmě chlebu. Ale žal můžete zalít vychlazenou Plzničkou z Tesca Extra :))
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 KIKO KIKO | E-mail | 7. dubna 2007 v 20:44 | Reagovat

Anebo Budvarkem (a to dokonce i cernym z Morrisonu) - mimochodem, v Princovi z Walesu jsem objevil zdroj lahvovych Krusovic.

S kuchyni souhlasim.

Jeste bych dodal, ze mozna pro ten nedostatek chuti je tu tak oblibena cinska a indicka kuchyne. Takovy poradny curry, to je neco. Teda pokud mate radi ostrejsi jidla.

S kminem jsem taky narazil. Tak jsem si dovezl z Cech, ale brambory uz moc nevarim - lenost. Zdejsi ocet neni totiz z brambor jako je ten nas (myslim teda ze je z brambor), ale je budto z jecmene (sladu), nebo vinny ci jablecny, coz jsou taky jiny chute. Jedna z mala veci, co tu chutna skoro jako u nas jsou koblihy.

Se solenim je to asi tak - pokud reknes, ze chces neco osolit, tak to osli poradne. Takze budto nic, nebo moc. A co se stereotypu tyka, tak me za tech 14 dni na plosine se vystrida jidlo jednou. Teda tenhle vylet je asi vyjimka - curry, nebo chilli je kazdej den a steak ci roast je ob den. Uz me to prestava bavit...

2 Kyslikus Vulgaris Scotii Kyslikus Vulgaris Scotii | 8. dubna 2007 v 2:49 | Reagovat

K pivům: jj. O budvárku vim... a v Tesku se dá sehnat ještě Vratislav, Staropramen, Budvar, Ostravar a Czech Lager, kterej je údajně stáčenej u nás, ale je to humus...

Takeaway: Itálie, Čína, Thajsko, Indie, Vietnam, Turecko, Pákistán... A ty většinou stojej zato

Tip pro Aberdeen: Nejlepší (a hodně levný) Cheeseburgery v Ábru dělaj ve stánku u TK Maxxu :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama